Aktivitetar
»

Brukernavn

Passord

Et sted fylt med positiv energi

21.04.2016
Denne våren har Lye forsamlingshus Alpha-kurs. Vi snakket med fire av deltagerne på den åttende kurskvelden. De kan ikke få rost opplegget, samholdet, foredragsholderne og det gode miljøet nok. En av deltagerne som har liten fartstid i miljøer innenfor kirke og kristenliv, er så begeistret at hun gjerne tar et kurs til.

Fire deltagere på vårens Alha-kurs på Lye forsamlingshus.

Fra venstre Elfinn Bjånes, Gunnar Undheim, Astrid Hovland og Renate Erga Strand.

Løse opp stemningen: Alle kurskveldene starter med en vits. Det skal løse opp stemningen, og få smilene og latteren frem. Men egentlig er denne programposten unødvendig på dette kurset. For her er det så mye positiv energi og så mange blide folk allerede før Alpha-kvelden starter.

Mellom 30 og 40 menn og kvinner er samlet til kveldmat, før dagens foredragsholdser Geir Tore Salmelid griper ordet.

"Hvorfor og hvordan fortelle det til andre?" er dagens tema. Siden tidlig i februar har deltagerne vært gjennom sentrale emner innenfor den kristne tro: "Hvem er Jesus?", "Hvorfor døde Jesus?", "Hvordan kan vi tro?".  "Hvorfor og hvordan kan jeg be?" og "Hvorfor og hvordan kan jeg lese Bibelen?". Når den sjette kurskvelden står for døren, er det Guds ledelse som er tema, før vårens week-end tar opp temaet "Den Hellige Ånd".

Verdens beste budskap: Kveldens hovedformidler, Geir Tore Salmelid, bildet, sier at vi har verdens beste budskap, så hvordan når vi ut med dette til andre?

Han bruker bibelsteder og enkle retoriske grep til å få frem kveldens budskap. I bunn ligger den bibelske sannheten i Johannes 3, 36: "Den som tror på Sønnen har evig liv", og Timoteus 2, 4: "Han som vil at alle mennesker skal bli frelst og lære sannheten å kjenne".

Dermed er det bibelske utgangspunktet klarlagt. Og han slår fast at Jesus selv har sagt at vi skal dele den gode nyheten: "Gå derfor ut..." står det i misjonsbefalingen i Matteus 28.19.

Grøftene: Og så er det alle grøftene vi kan falle i som hindrer oss i å gå ut eller bomme med opplegget, som her bare nevnes med stikkord: Mangel på følsomhet, frykt, uklarhet, vanskelig språk og overlegenhet. Og så er det viktig å be først, se rundt oss, være lys og salt og vise omsorg. Og så gjelder det å lese Guds ord for selv å få det vi skal gi.

Alpha-fest: Forsamlingen lytter. De får noe å tenke på, før de går til gruppesamtaler. De har to kurskvelder igjen etter denne: "Helbreder Gud i dag?" og "Hvilken betydning har kirken?". 10. mai avsluttes kurset med en Alpha-fest, der en kan be med seg venner.

Vi har tatt en prat med fire av deltagerne.

Elfinn Bjånes

-Jeg har deltatt på flere Alpha-kurs tidligere. Denne gangen har jeg spurt andre om å være med, så da må¨jeg også være med selv, sier Elfinn Bjånes.

Hva er bra med Alpha-kurset?

-Det skaper samhold, inkluderer folk inn i samme tro, og så kan vi vise hva vi står for, sier han.

-Er det noen forskjell på kurset du går på nå, og sist du var med for mange år siden?

Opplegget er relativt likt, men nå er presentasjonen nyere. Men budskapet er det samme, sier han.

Elfinn Bjånes har gått på Lye forsamlingshus siden slutten av 1990-tallet. -Her trives vi veldig godt. Vi føler at vi er en del av en stor familie, sier han.

Renate Erga Strand

Hun ble invitert med på Alpha-kurset, og meldte seg på.

-Hvordan opplever du samlingene?

-Lærerike, sosiale, og så er det så mange positive folk, sier Renate Erga Strand. -Jeg gleder meg til hver tirsdagskveld. Dette er så kjekt og oppfriskende, sier hun. Renate bor på Bryne, og det er første gang hun deltar på et arrangement på Lye forsamlingshus.

Astrid Hovland

Hun kastet blikket på en brosjyre under en samling på den åpne barnehagen Lykkeliten på Lye forsamlingshus. Den hadde tittelen: "På tide å sjå litt nærmare på dei STORE spørsmåla?" -Jeg ble oppfordret til å søke, og meldte meg på, sier Astrid Hovland. Hun har ikke gått på forsamlingshuset tidligere, og ble overrasket over de andre deltagerne. -Jeg tror ikke jeg har truffet så mange blide folk på ett sted som her på Lye forsamlingshus. Her er mye bra energi, sier hun.

-Og hvordan har du opplevd Alpha-kurset så langt?

-Jeg har mange spørsmål, og har fått svar på noen av disse, sier hun. De store spørsmålene om hva kristen tro handler om. Hun skryter både av foredragsholderne og samlingene. -Du føler deg så velkommen, sier hun som godt kunne tenke seg å lære mer.-Jeg tar gjerne et kurs til, sier hun.

Gunnar Undheim

-Jeg er vokst opp i et kristent hjem, og alltid regnet meg for en kristen, sier Gunnar Undheim. Han har gått fast på Lye forsamlingshus det siste året, men har også vært med andre steder som menigheten i Frøyland-Orstad mellom Time og Klepp. -Der har han blant annet vært med i lovsangsteam.

-Hvorfor går du på Alpha-kurs?

-Jeg trenger påfyll i kristenlivet mitt, så da er dette en god anledning. Det gir frelsesvisshet, sier han.

Han sier at mange av kameratene hans gjerne ønsker å være med på et Alpha-kurs, men de tør ikke å ta skrittet og melde seg på, sier Gunnar Undheim.

16 millioner har deltatt

Briten Nicky Gumbel er grunnlegger av Alpha-kurs-konseptet. Mer enn 16 millioner mennesker over hele verden har gått på et Alpha-kurs. Kursene gir en innføring i hva kristen tro handler om, og skal hjelpe deltagerne til å utforske kristen tro. Kurset er for alle, både de som har få kunnskaper om kristendom, de som er nye som kristne, eller søkende og de som ønsker å friske opp basiskunnskapene sine.

tilbake        Print Utskriftvennlig versjon