Lillian Hjørnevik startet strikkekafeen på Lye forsamlingshus for fem år siden. Strikkekafeen har hatt over 100 forskjellige kvinner innom i løpet av disse årene.

– Strikkekafeen er et sosialt treffpunkt som har holdt det gående i fem år, sier grunnlegger og primus motor, Lillian Hjørnevik.
Mer enn 100 forskjellige personer, med og uten strikketøy, har vært innom kafeen i disse fem årene. Og blant kvinnene som deltar, er både ungdom og pensjonister, sier hun.
Samler mellom 20 og 30 kvinner
Strikkekafeen er åpen tre kvelder om høsten og 2-3 kvelder om våren. Her kan kvinner i alle aldersgrupper bli kjent med Lye forsamlingshus. I gjennomsnitt møtes mellom 20 og 30 kvinner på samlingene, de aller fleste har strikketøy, men det er ikke nødvendig å ha med strikketøy for å være med. Vi har både kaffepause, litt mat og utlodning hver gang, sier hun.
Fra store deler av Jæren
Strikkekafeen har besøkende fra store deler av Jæren, og har hatt strikkende kvinner på strikkekveldene både fra Nærbø, Klepp, Bryne i tillegg til Lye.
Aslaug Skjæveland er en av dem som har vært med fra starten.

– Det er bare to ganger jeg ikke har vært på strikkesamlingene her, sier hun.

– Hvorfor kommer du til strikkekafeen?

– Strikking er avkopling

– Jeg bodde tidligere på Lye, og har fortsatt selv om jeg nå bor på Bryne. Her er mange koselige folk, dette er både sosialt og kjekt, sier Aslaug. Hun skryter av initiativet om å starte strikkekafé på Lye. – En stor stjerne til Lillian, sier hun. Aslaug har strikket hele livet. Strikking er avkopling, og jeg strikker hver dag, sier hun som lære å strikke av sin mor. Akkurat den dagen vi er på besøk strikker hun en barnejakke.

De har vært med fra starten, og skryter av strikkekafeen på Lye. Fra venstre Aslaug Skjæveland, Valbjørg Siqveland og Ragnhild Lovra. Bak ser vi Inger Birgitte Kverneland.

– Best på Lye

Også Ragnhild Lovra skryter av strikkekafeen. – Jeg har vært på andre strikkekafeer, men denne på Lye er den beste, sier hun. Hele atmosfæren, fellesskapet og koselige folk gir deg lyst til å komme igjen, sier hun. Også Ragnhild har vært med i alle fem årene dette tilbudet har eksistert. Her får du idéer til nye strikkeprosjekter, og så er det lærerikt og gir avkopling, sier hun som også lærte å strikke av sin mor. – Jeg har strikket siden jeg gikk på ungdomsskolen, sier Ragnhild.

Valbjørg Siqveland er også en av veteranene på stikkekafeen. Hun har vært med i alle fem årene, og skryter av fellesskapet. Hun bruker ord som sosialt, koselig og gildt om dette tilbudet. Det er blitt in å strikke, og da er det kjekt å møtes her, sier hun som foretrekker enkle mønstre, og strikker helst jumpre.

Og høstens første strikkekafe på Lye forsamlingshus er torsdag 20. september fra klokken 19.30 til 22.00.

Strikkekafeen på Lye er et populært tilbud til kvinner i alle aldre, både de som bor på Lye, men også kvinner fra andre steder på Jæren.