Kart og kompass for livet

«Desse boda som eg gjev deg i dag, er verken uforståelege eller langt borte…. Nei, ordet er deg heilt nær, i munnen din og i hjartet ditt, så du kan leva etter det» (5 Mos 30,11f.).

For mange år siden jobba jeg i Oslo og kjørte en varebil til forskjellige adresser. Det var en fin sommerjobb, men den var ikke helt enkel. Å finne fram i Oslos gater uten kart eller GPS var ganske vanskelig. Særlig når en ikke er vant til bykjøring.

Jeg husker spesielt ei gang hvor jeg kjørte en litt større bil. Den var vanskelig å styre. Svingradiusen var elendig. Den kunne nærmest bare kjøre rett fram. Jeg skulle finne et sykehjem på et sted som heter Grünerløkka. Jeg hadde ingen kart og ingen bestemt adresse, bare en veiforklaring over telefon. Så skjedde det. Jeg kom inn i en blindvei. Måtte snu. Og jeg kom så inn i en ny enveiskjørt gate. Sånn fortsatte det. Den ene enveiskjørte gata fulgte etter den andre, og jeg fjerna meg mer og mer fra målet. Noe så fortvilende! Det som da hjalp var å svinge ut av veien. Stoppe opp. Gå ut og få en ny og riktig veiforklaring.

Guds ord og Guds bud er den beste veiforklaring for oss mennesker. Følger du denne, så er du på rett vei. De 10 bud viser oss hvilke blindveier og blindgater som vi må holde oss unna.

Søndag 3. oktober klokken 10.30 møtes vi igjen til gudstjeneste på Lye forsamlingshus. Da vil jeg snakke mer om Guds ord som kart og kompass for livet. Håper vi sees!

Hilsen Yngvar